MOKATE INGREDIENTS to najnowsze technologie dbające o bezpieczeństwo, zdrowie i potrzeby jakościowe konsumenta.
MOKATE INGREDIENTS to wykwalifikowani fachowcy z dziedziny sprzedaży, technologii, produkcji i negocjacji.
Badania i rozwój
W Mokate funkcjonuje specjalistyczna jednostka, zajmująca się stałym rozwojem produktów, badaniami nad nowymi składnikami oraz recepturami. Zakład wyposażony jest w nowoczesne laboratorium badawczo – rozwojowe.
Innowacyjne produkty
Stały rozwój umożliwia dostarczanie naszym Klientom unikalnych produktów, takich jak bazy spieniające premium, produkty instant rozpuszczalne w temperaturze pokojowej, produkty z certyfikatem RSPO, produkty z olejem MCT.
SYSTEM KONTROLI JAKOŚCI
Sprawnie działający system kontroli jakości, przestrzeganie obowiązujących norm, profesjonalnie wyposażone laboratorium oraz doświadczony i wykwalifikowany personel, stanowią gwarancję jakości naszych produktów. Dostawcy surowców niezbędnych do produkcji podlegają ścisłej ocenie i weryfikacji.
Dzięki zaawansowanemu laboratorium fizykochemicznemu, wykonujemy szczegółowe analizy surowców jak i samych produktów. Badania realizowane są zgodnie z metodami określonymi w normach polskich i europejskich, z zastosowaniem specjalistycznej aparatury.
W zakres podstawowego wyposażenia zakładowego laboratorium Mokate wchodzą nowoczesne urządzenia umożliwiające między innymi oznaczanie zawartości tłuszczu metodą Soxhleta, oznaczanie zawartości białka metodą Kjeldahla, szybka analiza zawartości tłuszczu i białka każdego batchu produkcyjnego, oznaczanie zawartości popiołu na drodze mineralizacji próbek, oznaczanie gęstości nasypowych swobodnej oraz ubitej, szybką weryfikację parametrów mikrobiologicznych Bactrac oraz analizę struktury produktu m.in. wytrzymałości na ściskanie. Ponad 80 osobowy zespół specjalistów nieustannie pracuje nad rozwojem nowych produktów i aplikacji oraz czuwa nad zapewnieniem jakości i bezpieczeństwa oferowanych rozwiązań.
Bazy spieniające premium
Unikalna kompozycja składników i zamknięty w kapsułkach gaz, po rozpuszczeniu produktu tworzą stabilną, gęstą i smaczną piankę na powierzchni Cappuccino. Produkty stanowią doskonałą alternatywę spienionego mleka z ekspresu, w postaci instant. Wsłuchując się w oczekiwania klientów i kreując nowe trendy, firma Mokate wprowadziła do oferty: bazy spieniające, złożone wyłącznie z naturalnych surowców np. spienionego mleka, bazy spieniające z bardzo wysoką i stabilną pianką MOKA CB HF, czystą etykietę, bazy spieniające o zawartości kwasów tłuszczowych TRANS < 1%, bazy spieniające pełniące funkcje spieniacza i zabielacza - rozwiązanie 2w1 oraz bazy spieniające, rozpuszczalne na zimno.
Produkty instant rozpuszczalne w temperaturze pokojowej
Odpowiedni dobór surowców oraz technologii produkcji umożliwił wykreowanie oraz wprowadzenie do oferty produktów zwilżalnych i rozpuszczalnych w temperaturze pokojowej. W tej kategorii produktowej firma Mokate oferuje: spieniacze, zabielacze i mieszanki mleczne. Aby zapewnić klientom najlepsze doświadczenia z używania naszych produktów, korzystamy z pełnego spektrum innowacji; począwszy od składników, poprzez technologie, aż po rozumienie postrzegania naszych wyrobów.
Produkty z certyfikatem RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil)
Firma Mokate należy do organizacji RSPO zrzeszającej plantatorów, producentów i sprzedawców wyrobów z olejowca gwinejskiego. Celem organizacji jest promowanie wydajnych i ekologicznych metod produkcji i wykorzystania surowca. Narzędziem służącym do osiągnięcia tego celu jest certyfikacja RSPO. Certyfikat RSPO to dowód na troskę o środowisko naturalne oraz zrównoważony rozwój naszej planety. Firma Mokate poszerzyła swoją ofertę o produkty wytwarzane na bazie surowców z certyfikatem RSPO m.in.: zabielacze do napojów, tłuszcze w proszku do zup, sosów, dipów, lodów i wielu innych zastosowań.
Produkty z olejem MCT
Średniołańcuchowe tłuszcze MCT (Medium Chain Triglicerydes) doceniane są przez osoby aktywne, sportowców, osoby cierpiące na choroby układu pokarmowego oraz takie, które chcą pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej. Rozkład tłuszczów MCT jest szybki i nie wymaga dużego nakładu energetycznego. Dzięki tłuszczom MCT wydłuża się czas przebywania pokarmu w przewodzie pokarmowym, a co za tym idzie, zwiększenie uczucia sytości i wchłaniania składników odżywczych. Tłuszcze MCT są wykorzystywane przez organizm w pierwszej kolejności – przed innymi tłuszczami. Firma Mokate oferuje w swoim portfolio produkty na bazie oleju MCT. Przykładem może być baza cappuccino (spieniacz), rozpuszczalna w temperaturze pokojowej.